Meivakantie: elke dag open!

Het is nu officieel meivakantie! Vorige week waren de meeste scholen al dicht en waren wij volgens de officiële openingstijden niet elke dag open, maar uiteindelijk de bijna alle dagen wel. Het was immers lekker weer dus als we dan de vrijwilligers beschikbaar hebben gaat ons hek gewoon open…

Deze week is het de officiële meivakantie in de regio Noord, en dus gelden onze schoolvakantie-openingstijden: elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Komen jullie ook lekker spelen?

Knutselen voor Moederdag

Het is weer bijna Moederdag! Hoe fijn is het als alle mama’s van Purmerend en omstreken goed verwend worden op zondag 8 mei? Daarom organiseert Speeltuin De Speelkraam een fijne knutselactiviteit op zaterdag 7 mei.

Spelen & knutselen bij De Speelkraam

Op zaterdagmiddag, van 13.00 tot 16.00 uur, kunnen de kinderen in de speeltuin iets moois maken voor mama. Er zijn twee knutsels om uit te kiezen: een mooi armbandje of een bloempotje beschilderen dat gevuld wordt met aarde en een plantje. Allebei kan natuurlijk ook.

Kleine bijdrage naast entreeprijs

Om mee te doen betaal je een kleine bijdrage bij de kassa: € 1,= per knutsel. Deze bijdrage voldoen de ouders bij binnenkomst in de speeltuin, vooraf aanmelden is niet nodig. Ook als de kinderen al aan het spelen zijn en alsnog willen meeknutselen kan de bijdrage alsnog bij de kassa voldaan worden.

Voorbehoud: behoorlijk weer en genoeg vrijwilligers

Voor alle openingsdagen en activiteiten van De Speelkraam geldt dat ze niet doorgaan als het weer te slecht is. Dat wordt dan gecommuniceerd via de social media kanalen van de speeltuin. Ook een tekort aan vrijwilligers kan roet in het eten gooien, aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers zijn altijd enorm welkom via info@speelkraam.nl.

Paaseieren zoeken & meivakantie

Pasen vieren we bij Speeltuin De Speelkraam in Purmerend traditiegetrouw met een bezoek van enkele paashazen en natuurlijk eieren zoeken voor de kinderen.

Paashazen op eerste Paasdag

Op 1e Paasdag – zondag 17 april 2022 – komen de paashazen naar de speeltuin. Vanaf 11.00 uur zijn bezoekers welkom en mogen de kinderen op zoek naar de verstopte paaseieren. Natuurlijk worden ze daarbij geholpen door de paashazen. De eieren zijn genummerd – elk kind mag er één bij zich houden. De rest van de eieren blijft natuurlijk verstopt, zodat die gevonden kunnen worden door andere kinderen.

Eieren zoeken voor leuke prijzen

De nummers op de eieren worden aan het eind van het zoekfestijn – om 12.30 uur – gebruikt bij het verloten van leuke prijzen. De hoofdprijs is een strippenkaart voor 15 keer gratis spelen in De Speelkraam, daarnaast zijn er nog diverse andere leuke prijsjes. Ook degenen die geen prijs winnen gaan niet met lege handen naar huis: iedereen krijgt wat lekkers mee!

Na de verloting is het paasfeest afgelopen, natuurlijk blijft de speeltuin open tot 17.00 uur, er kan dus de hele middag nog fijn gespeeld worden. Ook op 2e Paasdag is de speeltuin open van 11.00 tot 17.00 uur.

Meivakantie: 30 april t/m 8 mei elke dag open…

Na de Paasdagen start de meivakantie alweer snel. De Speelkraam is tijdens de officiële schoolvakanties van de regio Noord elke dag  geopend – dus van 30 april tot en met zondag 8 mei kan er dagelijks gespeeld worden van 10.00 tot 17.00 uur.

…23 t/m 29 april standaard openingstijden…

In de week daarvoor gelden in beginsel de standaard openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Bij bijzonder mooi weer tijdens die week zou het kunnen dat – als er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn – de speeltuin dan ook vaker open is. Houd hiervoor onze social media kanalen in de gaten: volg je ons al op Facebook en Instagram?

…bij behoorlijk weer en genoeg vrijwilligers

Voor alle openingsdagen en activiteiten van De Speelkraam geldt dat ze niet doorgaan als het weer te slecht is. Dat wordt dan gecommuniceerd via de social media kanalen van de speeltuin. Ook een tekort aan vrijwilligers kan roet in het eten gooien, nieuwe aanmeldingen zijn bijzonder welkom via info@speelkraam.nl.

Heerlijke VIP-opening mét verrassing

Vanmorgen was het zover: de VIP-ochtend als eerste moment dat De Speelkraam open was om te komen spelen. Er waren heel wat inschrijvingen op de vraag wie er bij wilde zijn met het gezin – we hebben daar een aantal gezinnen van uitgenodigd. Na enkele afmeldingen vanwege ziekte zijn er nog een paar vrijdagavond gebeld met de vraag of ze alsnog wilden komen.

Wat doet meneer Weer?

Tijdens de week was er nog even twijfel over wat meneer Weer zou doen: het prachtige warme weer van de afgelopen weken was verdwenen, er viel donderdag en vrijdag zelfs sneeuw in een groot deel van het land. Gelukkig niet in Purmerend, want het zou toch een beetje gek zijn om het hele jaar foto’s te publiceren van een besneeuwde Speelkraam. We zijn immers open van april t/m oktober – niet de periode waarin het normaal gesproken sneeuwt 😂.

Dakje uit de sloot

Vrijdagmiddag wordt op de valreep nog het dak uit de sloot gehaald door de firma Beets. Dat was tijdens de enorme storm van het schuurtje gewaaid en er was nog niet eerder een kraan beschikbaar om het eruit te halen. Gelukkig is dat tóch vlak voor de opening gelukt. Superfijn, dank!!

Het dak wordt uit de sloot gehaald door de firma Beets!

Het feest kan beginnen!

Zaterdagochtend 10 uur: fotograaf Tamara (mevrouw Kiekkiek) is aanwezig, Piet Jonker van De Weidevenner ook. De picknicktafels zijn voorzien van VIP-naambordjes, de koffie, thee en limonade staat klaar, de gebakjes ook. En hoe heerlijk: het zonnetje 🌞 schijnt volop! Het feest kan beginnen!

Daar komen de eerste gezinnen: opgetogen kinderen en blije ouders: de houten speeltuin is weer open! Iedereen geniet van het lekkere weer: koud maar zonnig, en er wordt heerlijk gespeeld. Er zijn in totaal zo’n 50 ouders & kinderen waardoor alle kids lekker de ruimte hebben om te spelen zonder dat de speeltuin leeg aanvoelt.

Nieuwe overkapping

Om een uur of half 11 is het tijd voor een officieel momentje: de onthulling van de naam van onze gloednieuwe overkapping. Een plekje waar onze bezoekers even kunnen schuilen als er plotseling een bui losbarst, of juist om schaduw te zoeken bij een felle zon.

Verrassing voor Arie

Alle bezoekers worden even bij elkaar geroepen voor een korte toespraak van Yvonne. Die ging eigenlijk niet over de overkapping… die ging over onze Arie.

Onze oudste en trouwe vrijwilliger is uitgeroepen tot erelid nu hij vanwege zijn leeftijd (ik ben pas acht-en-taggetig) toch echt een stapje terug gaat doen. En dat niet alleen: de overkapping heeft zijn naam gekregen: het ARIE Paviljoen. Arie werd maar wát verlegen van al die aandacht, maar is natuurlijk ook heel trots.

De ochtend vlóóg voorbij, voordat we het wisten was het 12 uur, tijd om de VIP-ochtend af te sluiten. De VIP-naambordjes halen we weg: nu kan iedereen die wil tijdens onze openingstijden komen spelen!

Tamara heeft héél veel foto’s gemaakt van de heerlijk spelende kinderen, we kunnen niet wachten op het resultaat. Alsof meneer Weer naar ons heeft gekeken verschijnen er wat wolken voor de zon ver vallen er zelfs hele kleine sneeuwvlokjes uit de lucht.

Op naar een prachtig jubileumjaar

Iedereen die erbij was: super bedankt voor jullie aanwezigheid. Piet ook bedankt voor het mooie artikel op Weidevenner.nl, daar worden we blij van. Wij hebben genoten van deze mooie VIP-ochtend, jullie ook toch? Op naar een prachtig speelseizoen 2022 in De Speelkraam: ons 10-jarig jubileum!

Interview in de Weidevenner

Afgelopen weekend zijn Kathleen en Yvonne geïnterviewd door Piet Jonker van de Weidevenner. Kijk je mee? Ze babbelen over speeltoestellen, sponsoren, vrijwilligers en vluchtelingen uit Oekraïne!

Bij het interview is ook een artikel geplaatst met alle informatie over het nieuwe speelseizoen:

Interview Weidevenner - maart 2022

Doe jij boodschappen bij de Vomar?

Doe jij je boodschappen bij de Vomar? Dan kun je heel makkelijk onze speeltuin steunen door jouw digitale Klant-is-Koning kaart te koppelen aan onze clubcode. Dan spaar je voor je zelf met 6% premie én krijgen wij een bijdrage van Vomar. Kost jou niets extra… Hoe cool is dat?

Niet vergeten je kaart te scannen bij het boodschappen doen natuurlijk 😘

Spaar mee voor De Speelkraam

Meld je aan via onderstaande stappen en spaar mee! 

 1. Download de Vomar-app en maak hierin een digitale Klant-is-Koning kaart aan.
  Wil je liever een fysieke kaart? Deze kun je gratis meenemen bij jouw Vomar.
 2. Koppel vervolgens je kaart aan de club met onze unieke clubcode: SPPU2022
 3. Laat altijd je kaart of app scannen bij je boodschappen. Je spaart automatisch mee!
 4. Vomar maakt ieder kwartaal 0.5% van het bedrag dat alle leden aan boodschappen besteden over naar onze club.

Kortom, het is in een mum van tijd geregeld en kost jou helemaal niets extra.
Koppel dus snel je kaart en spek onze clubkas!

Kijk voor meer informatie over clubsparen op www.vomar.nl/cik

VIP-gezinnen gezocht voor opening seizoen 2022

Op zaterdag 2 april 2022 gaat De Speelkraam weer open voor een nieuw speelseizoen. Deze dag start met een besloten openstelling van 10.00 tot 12.00 uur voor een beperkt aantal VIP-gezinnen. Zij mogen gratis komen spelen, krijgen wat te drinken en wat lekkers. Vanaf 12.00 uur is de speeltuin gewoon open voor alle bezoekers.

Aanmelden en loting

We zijn op zoek naar gezinnen die het leuk vinden om aanwezig te zijn tijdens de VIP-ochtend. Je kunt jouw gezin daarvoor HIER aanmelden. Krijgen we meer aanmeldingen dan we kunnen plaatsen dan gaan we loten. Het is dus NIET zo dat het invullen betekent dat je er ook bij kunt zijn. De gelukkige VIP-gezinnen krijgen persoonlijk bericht van ons!

Toestemming voor foto’s

Tijdens de VIP-ochtend zijn er fotografen aanwezig om mooie foto’s te schieten van spelende kinderen en genietende ouders. Aanmelding voor de ochtend betekent automatisch dat je toestemming geeft voor het maken van foto’s – die gebruikt zullen worden op onze website, social media en in ander uitingen van De Speelkraam.

Speelkraam-seizoen 2022 start op 2 april!

De zon schijnt, de lente staat te trappelen… en kinderen en ouders in Purmerend en omstreken kunnen ook niet wáchten tot De Speelkraam weer open gaat. Het is bijna zover: op zaterdag 2 april kunnen jullie weer komen spelen.

Ochtend 10 – 12 uur voor VIP-gasten

De eerste speeluren – van 10.00 tot 12.00 uur – van deze zaterdag zijn besloten: een beperkt aantal gezinnen kan dan gratis komen spelen, krijgt drinken en lekkers, en doet mee met een fotoshoot. Daarmee hebben we dan direct lekker veel fotomateriaal voor onze nieuwe website (die in ontwikkeling is) en onze social media kanalen (volg jij ons al op Facebook en Instagram?). De gezinnen loten we uit een toffe winactie die we de komende week gaan uitschrijven.

Vanaf 12 uur welkom – entreeprijzen ongewijzigd

Vanaf 12.00 uur kan iedereen gezellig komen spelen. De entreeprijzen zijn dit jaar gelijk gebleven aan vorig jaar: € 2,= per kind (zodra ze kunnen lopen). Volwassenen hebben gratis toegang, een donatie in de fooienpot wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Een strippenkaart voor 15x toegang kost ook dit jaar €17,50 en is niet persoonsgebonden – dat is dus snel voordeliger dan losse entree!

Openingstijden De Speelkraam in 2022

De Speelkraam is in het seizoen in schoolweken op de volgende tijden geopend:

 • woensdag van 11.00 tot 17.00 uur
 • vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
 • zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
 • zondag van 11.00 tot 17.00 uur

In de officiële schoolvakantieweken van Regio Noord is de speeltuin elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Vanaf 16.30 uur kunnen nieuwe bezoekers niet meer naar binnen – de poort wordt dan alleen nog gebruikt om naar buiten te gaan.

Vrijwilligers bijzonder welkom

De houten speeltuin in Purmerend draait volledig op vrijwilligers. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende mensen beschikbaar zijn om de spelende kinderen en hun ouders te ontvangen, van lekkers te voorzien en een beetje toezicht te houden verwelkomt De Speelkraam heel graag nieuwe vrijwilligers. Meld je aan via info@speelkraam.nl, dan bespreken we op welke manier jij de speeltuin kun helpen!

Kinderfeestje vieren in De Speelkraam

Heel wat kinderen vieren hun kinderfeestje bij ons in De Speelkraam. Helemaal logisch natuurlijk: het is heerlijk om te spelen met je vriendjes en vriendinnetjes op je verjaardag. Bovendien is een kinderfeestje bij De Speelkraam niet duur en heerlijk overzichtelijk voor papa en mama.

Een kinderfeestje moet je wel even vooraf reserveren. We zorgen er dan namelijk voor dat er een picknicktafel vrijgehouden wordt voor het partijtje. Wel zo leuk om daar met z’n allen wat te kunnen drinken, misschien cadeautjes uitpakken, en wat lekkers nemen. Per feestje krijg je de beschikking over één picknicktafel. Meer heb je ook niet nodig – de kinderen zijn toch de hele tijd lekker aan het spelen!

In het feestjesarrangement (€ 6,= per kind) zit het volgende:

 • gereserveerde picknicktafel
 • entreegeld
 • beker limonade
 • kiezen uit chips, popcorn of koek (in overleg)
 • kiezen uit poffertjes, tosti (indien beschikbaar) of ijsje (in overleg)

Om een feestje te reserveren stuur je een mailtje naar Yvonne, zij beheert de boekingen. Een berichtje via Facebook heeft dus niet zoveel zin… dan geeft Anneke als antwoord dat je even mag mailen 😀.

Seizoen 2021 in volle gang!

Tijd voor een update over het nieuwe speelseizoen! Dat is alweer een ruime maand geopend, of eigenlijk: De Speelkraam is alweer een ruime maand geopend. Op 2 april – net voor Pasen, op Goede Vrijdag – konden de poorten gelukkig weer open.

Maximaal 2 volwassenen per entree!

Belangrijk om te weten: voorlopig mogen er maximaal 2 volwassenen per entree mee de speeltuin in. Zo houden we het coronatechnisch veilig en geven we vooral zoveel mogelijk kinderen de ruimte om te komen spelen. We zijn er immers voor de kinderen!

Reserveren hoeft niet meer – binnen de openingstijden kun je gewoon komen met de kinderen. Lekker toch?!

Onze standaard openingstijden zijn hetzelfde gebleven:

 • woensdag van 13.00 – 17.00 uur
 • vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
 • zaterdag van 11.00 – 17.00 uur
 • zondag van 11.00 – 17.00 uur

Tijdens alle officiële schoolvakanties is De Speelkraam elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Vrijwilligers heel erg welkom!

Het kan geen verrassing zijn: zoals bijna elke vrijwilligersorganisaties staat ook De Speelkraam te springen om extra mensen voor het draaien van de speeltuin. Er is van alles te doen, zowel tijdens de openingstijden als daarbuiten – kijk maar eens bij alle info voor Vrijwilligers.

Vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan onze prachtige Purmerendse stadsspeeltuin? Neem contact op via info@speelkraam.nl – dan gaan we gráág kijken wat jij kunt betekenen!